Полезно

Как да вакуумираме храната си?

Как да вакуумираме храната си?

Професионална машина за вакуумиране Laica

Вакуумната технология е модерна опаковъчна технология за хранителни продукти чрез машини и пликове за вакуумиране, която се базира на извличането на въздуха, съдържащ се в торбичка или в контейнер, като по този начин се получава херметично уплътнение. Оставени на външни въздействия, хранителните продукти се развалят, в резултат нахимични и микробиологични фактори като окисление от кислорода във въздуха, температура, влажност, действието на ензими,пролиферация на микроорганизми или контаминация.

Кислородът, който се съдържа във въздуха, е една от основните причини за развалянето на хранителните продукти (процес на окисляване), като се получава загуба на хранителни качества, аромат и всички свои вкусови характеристики. Чрез премахване на кислорода, пролиферацията на микроорганизми (като бактерии и дрожди), се блокира. Процесите на загниване на храната се забавят (стопяване на мазнините, потъмняване на плодовете, изгаряния, причинени от измръзване, промяна на цвета на месото и загуба на ценните му вкусови качества).

Чрез запазване на вакуумната опаковка, животът на хранителните продукти се увеличава значително. Съхранението на хранителните продукъти може да се осъществява на стайна температура, в хладилника или във фризера, като се запазват непокътнати свежестта на храната и вкуса й. Вакуумирането не превръща храната в „запазен“, т.е. в стабилен продукт съхраняван на стайна температура.

По тази причина за прясна или бързо разваляща се храна е от съществено значение съхраняването да бъде на ниска температура (в хладилник или фризер), тъй като те съдържат достатъчно количество вода, за да се улесни растежа на микроорганизмите в анаеробна среда (без въздух). Вакуумната опаковка е за предпочитане пред стандартното дълбоко замразяване на храната (температура около -18 °), защото водата в комбинация с въздуха води до процес на кристализация, т.е. замръзване, което при размръзяване променя значително консистенцията на храната. Храната, консервирана във вакуумна опаковка при такава ниска температура не кристализира и така запазва за по-дълго време своите характеристики на цвят, аромат и хранителна стойност.

Съхранение на вакуумирана храна в хладилник (температура + 3/5 °) е идеално за предварително приготвена храна. Храната може да се приготви, когато човек разполага с време и след това да се съхранява във вакуумни опаковки в хладилника до момента на консумацията й. Достатъчно е да се затопли вакуумираната храна и после да се консумира на порции, като прясно сварено ястие. Вакуумната опаковка е отлична за запазване на стайна температура на храни, които бързо загубват своите качества(кафе), или губят своя аромат и свежест (бисквити, хляб).

Периода на съхранение чрез вакуумиране увеличава годността на храната от 3 до 4 пъти. Следващата таблица показва условията за съхранение на избрани типове храни при нормални условия и във вакуумирани опаковки. Това са индикаторни стойности, които зависят от качество на продукта, от предварителната подготовка на храната и от спазването на хигиенните изисквания при вакуумиране и съхранение.

Как да вакуумираме храната си?

Машина за вакуумиране Laica VT3118

Указания за консервиране на различните храни

Съхранение във фризер (температура -16/-20градуса)

Съхранение във фризер (температура -16/-20градуса) Нормално консервиране (съхранене) Време за съхранение при вакуумно консервиране
МЕСО 4/5 месеца 15-20 месеца
РИБА 3 / 4 месеца 12 месеца
ЗЕЛЕНЧУЦИ 10 месеца 18-24 месеца

Съхранение във хладилник (температура +3°C / +6°C)

Съхранение във хладилник (температура +3°C / +6°C) Нормално консервиране (съхранене) Време за съхранение при вакуумно консервиране
ПРЯСНО МЕСО 2-3 дни 6-9 дни
ПЯСНА РИБА 1-3 дни 4-5 дни
ДИВЕЧ 2 дни 6 дни
НАРЯЗАНИ КОЛБАСИ 4-6 дни 22 дни
САЛАМ 7-14 дни 25-40 дни
ТВЪРДО СИРЕНЕ 6-20 дни 25-60 дни
ЗЕЛЕНЧУЦИ 1-4 дни 8-10 дни
ПЛОДОВЕ 5-8 дни 10-14 дни
ПАСТА / ЛАЗАНЯ 2-3дни 6-9 дни
ГОТВЕНО МЕСО 3-4 дни 10-15 дни
СЛАДКИ, ДЕСЕРТИ 5 дни 18-20 дни

Нормални условия (стайна температура +23°C/+27°C)

Нормални условия (стайна температура +23°C/+27°C) Нормално консервиране (съхранене) Време за съхранение при вакуумно консервиране
ХЛЯБ 2 дни 6-8 дни
БИСКВИТИ 4-5 месеца 12 месеца
ПАСТА / ОРИЗ 6 месеца 12 месеца
БРАШНО 4 месеца 12 месеца
СМЛЯНО КАФЕ 3 месеца 12 месеца
ЧАЙ 5 месеца 12 месеца
ИЗСУШЕНИ ПЛОДОВЕ 4 месеца 12 месеца

Възможно е  чрез вакуумиране да се опаковат следните хранителни продукти, като се използват подходящи по размер пликове или ролки:

 • Месо
 • Риба
 • Свежи зеленчуци или зеленчуци приготвени за консумиране
 • Свежи плодове
 • Сготвена храна (лазаня, рагу, печено месо и др.)
 • Колбаси
 • Сирена (цели парчета или настъргани)
 • Бисквити, сухари
 • Хляб, пица, пърленки
 • Кафе, паста, ориз, брашно, сушени плодове

Консервиране (Вакуумиране) на месо

Прясното месо, опаковано чрез вакуумиране с машини и пликове за вакуумиране и поставено в хладилник, може да издържи повече от 6/9 дни; при дълбоко замразяване във фризер може да издържи от 15 до 20 месеца. В действителност, комбинацията „вакуум – под нулата“ е успешна по редица причини, перфектно изолирани от въздуха, замразената храна не се дехидратира и си запазва всички хранителни качества. Препоръчва се месото да се замрази предварително, преди вакуумиране. Затова поставете прясното месо във фризер за 24 часа преди вакуумиране, опаковайте чрез вакуумиране и отново поставете във фризера. Възможно е да се вакуумират предварително подготвени месни кюфтета, пилешки шницели с панировка, котлети разделени един от друг с алуминиево фолио. Поставете ги във фризера и когато искате да ги приготвите, вземете желаното количество и го пригответе, без да е необходимо да размразявате. Преди да опаковате пилешко, дивеч или заешко, е препоръчително да се подготви, както ще се приготвя месото (почистете, разфасовайте и овкусете, както желаете). Съхранявайте вакуумираното месо във фризера и когато решите да го приготвяте, не изчаквайте размразяването му. При необходимост да се подготви месо за следващо готвене, трябва вакуумираното месо да се остави да се размразява бавно, поставено на долния рафт на хладилника.

Не размразявайте на стайна температура.
Забележка: при липса на кислород месото потъмнява, като това е преходно, непостоянно явление и се получава, когато месото се опакова веднага, след като е било нарязано.
В момента, в който месото отново е изложено на въздух, то придобива оригиналния си цвят.

Консервиране (Вакуумиране) на риба

Рибата, както е известно, се разваля много бързо. Затова, съхраняване чрез вакуумиране с помощта на машини и пликове за вакуумиране е оптималният вариант. Прясна риба, вакуумирана и съхранявана в хладилника, може да издържи до 4/5 дни; ако бъде замразена, може да издържи до една година. Преди да бъде замразена, рибата е препоръчително да се подготви, така както, ако ще се  приготвя на момента: необходимо е да се почисти, да се измие с вода и сол, и да се подсуши добре. Препоръчва се предварително замразяване на рибата преди вакуумиране; Поставете прясната риба във фризера около 12/24 часа, вакуумирайте я и я върнете отново във фризера. При големите риби (например риба тон) идеалната процедура е да се филира на парчета или слайсове, или да я подготвите на порции, за да си улесните следващото готвене, без да се налага да чакате размразяването им. За да размразите бавно опакованата във вакуум риба, възможно е,  да я поставите на долния рафт на хладилника и да изчакате да се размрази.

Консервиране (Вакуумиране) на свежи зеленчуци

Технологията за опаковане чрез вакуумиране позволява запазването на огромен брой зеленчуци, без да се получават типичните неудобства на директното замразяване, като например замръзването, причиняващо загубата на хранителни качества, вкус и всички техни свойства. Всъщност, зеленчуците, които са много богати на вода, след като се размразят, при варене губят консистенцията, която ги характеризира,в резултат на ефекта на кристализацията. По отношение на зеленчуците, като цяло, е много важно, да се спре действието на ензимите, за да се избегне неизбежно загиване на тези продукти. Те трябва предварително да се изчистят, да се обелят, да се измият и да се бланшират до полуготовност във вряща вода (без добавяне на сол), на пара или в микровълновата печка за 3/5 минути според продукта. След като достигнете правилната степен на полуготовност, зеленчуците се охлаждат с хладка вода, изваждат се и се оставят да изсъхнат. Следва опаковане чрез вакуумиране и замразяване. Ако директно се вакуумират свежи зеленчуци като броколи, карфиол и зеле, изпускат газове, които причиняват разширяване и евентуално отваряне на торбата, което води до разваляне на продуктите; този феномен може да се избегне със сготвяне на зленчуците до полуготовност , преди да се опаковат.

Препоръчва се да не се вакуумират домати и чесън.

За да размразите бавно вакуумираните зеленчуци, поставете ги на най-долния рафт на хладилника и изчакайте размразяването им.

Консервиране (Вакуумиране) на сготвена храна

Препоръчва се храната, която ще се вакуумира да се подготви предварително; изчакайте, докато яденето се охлади и предварително замразете във фризер за около 6/8 часа. След това вакуумирайте храната в подходящи по размер торбички и замразете.

Консервиране (Вакуумиране) на колбаси

При съхраняването на този вид продукт чрез вакуумиране, се избягва окислението му. Цял колбас, опакован чрез вакуумиране и поставен в хладилника, може да издържи от 25 до 40 дни, докато нарязан на парчета/слайсове се запазва в хладилника до 22 дни.

Консервиране (Вакуумиране) на сирена

Запазени във вакуумна опаковка, сирената не биват засегнати от плесен или изсушаване. Всички сирена са бързо развалящи се продукти, поради високото им съдържание на вода. Вакуумната опаковка предпазва от повърхностно изсушаване на сиренето и блокира всички окислителни промени, които могат да променят миризмата и аромата му.

Консервиране (Вакуумиране) на бисквити и сухари

Запазени във вакуумна опаковка те се съхраняват по-ароматни и свежи, и остават хрупкави. Вакуумирането на тези продукти не позволява на влагата от околната среда, мухъла и насекомите да причинят развалянето им.

Консервиране (Вакуумиране) на хляб, пица, пърленки и др.

Комбинацията от опаковане чрез вакуумиране – съхраняване под нулата, е особено подходящо за този тип продукти. Хлябът и всички печива, консервирани по този начин, запазват аромата и свежестта си непокътната.
За размразяването им е достатъчно продуктът да се постави в добре загрята фурна или да се остави на стайна температура.

Консервиране (Вакуумиране) на кафе, паста, орис, брашно, сушени плодове и др.

Този вид храна, запазена във вакуумна опаковка, е напълно защитена от малки паразити, които я заразяват, особено през горещите месеци. Сушената храна, като ориз или брашно, не изисква поставянето ѝ в хладилник, и затова след вакуумиране се съхраняват в бюфета или шкафа. По отношение на кафето на зърна или смляно кафе, вакуумната опаковка непозволява гранясването на маслените есенции; сушени плодове като ядки, лешници и семена от бор, също съдържат голямо количество масло и вакуумната опаковка предпазва от окисление, причина за гранясването им. След приготвяне на тестените изделия или равиоли (включително с пълнеж), се оставят в хладилника за половин час, за да се втърдят. Тогава могат да се вакуумират.

Важни препоръки за Консервиране (Вакуумиране) на храна

 • Винаги работете максимално хигиенично, за да избегнете замърсяване на продуктите и развитие на микроорганизми
 • Уверете се, че ръцете ви са измити внимателно преди вакуумиране на храната
 • Почистете всички повърхности и инструменти, които ще влязат в контакт с храната, която ще бъде опакована чрез вакуумиране
 • Пазете вътрешните ръбове на торбата добре почистени, за да не се попречи на запечатването по време на вакуумиране
 • Възможно е предварително опакована храна, да се съхранява вакуумирана, за да се запази нейната свежест и вкус за по-дълго време. Обърнете внимание, че и този вид храна трябва да се консумира преди изтичане на срока на годност, посочен на етикета на оригиналната опаковка
 • Консумрайте храната, след като я размразите или притоплите. Да не се замразява повторно след размразяване и разхерметизиране на торбата
 • След като сте опаковали бързо развалящата се храна, не я оставяйте твърде дълго на стайна температура, а веднага я поставете в хладилника или фризера. Уверете се, че температурата на охлаждане/замразяване се запазва постоянна
 • Не използвайте повторно пликовете за вакуумиране
 • Етикетирайте торбите, след като са запечатани и вакуумирани, като посочите вида на храната и датата на пакетиране
 • В случай на хранителни продукти, които могат да пробият торбата по време или след фазата на опаковане, омекотете ъглите на хранителните продукти с хартиени салфетки
 • Предварително опаковайте в хартиена торбичка продуктите на прах или на зърна, за да предотвратите навлизането на зърна в машината за вакуумиране
 • Меките храни и хранителните продукти с деликатна структура (като риба, плодове и др.) трябва се замразят предварително за една нощ, преди да бъдат вакуумирани и окончателно съхранени във фризера
 • Храните с твърда консистенция могат да са причина за получаване на въздушни джобове във вакуумираната торба, които да не могат да бъдат отстранени
 • Необходимо е незабавно да се консумира храна, която е била подгрявана, независимо дали е във вакуумната си опаковка. Ако по някаква причина, след загряване, запечатаната вакуумна опакова е оставена да се  охлажда бавно на стайна температура, в рамките на няколко часа могат да се развият патогенни микроорганизми, до опасни нива за човешкото здраве
 • Много нехранителни продукти, могат да се запазват чрез вакуумиране. Можете да съхранявате сребро, сухи и чисти дрехи, важни документи (предотвратява се пожълтяването им), негативи, лекарства, видеокасети и др.

ВИЖ ВСИЧКИ Машини и пликове за вакуумиране 

Вашият коментар

Your email address will not be published.

Няма продукти в количката